9 września, w ramach projektu współpracy „KUCHNIA” – Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”, miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal Smaku. Tym razem jako impreza towarzysząca Dożynkom Powiatu Suskiego. Na Boisku LKS Budzów, można było zachwycić się barwnymi strojami Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu, oraz smakiem regionalnych potraw. Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin: Gilowice, Ślemień, Jeleśnia, Koszarawa. Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite potrawy, żurek, bombę witaminową w postaci zupy czosnkowej. Ciasta: drozdżowe z kruszonką, serniki, szarlotkę, rogaliki z konfiturą, sery owcze. Furorę zrobiły nadziewane cebulki oraz panierowana fasolka szpragowa otulona boczkiem. Można było wziąść również udział w warsztatach lepienia knedli ze sliwkami, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich Mioduszyna z terenu LGD Podbabiogórze. Kolejna, ostatnia już, impreza w ramach projektu KUCHNIA odędzie się:
-16 września 2018 w Żywcu, w ramach Święta Plonów.
Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy.Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:
-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.
Źródło:Stowarzyszenie LGD "Żywiecki Raj"